Kérdésed van? Fordulj hozzánk bizalommal!

Információk   Üzletek   Elérhetőség 

Cella, panel

A Nap kifogyhatatlan energiaforrás. Ma már egyre több olyan eszköz áll rendelkezésre, amelyek segítségével a ház körül, mindennapi életünkben is felhasználhatjuk a Nap sugarait és áramot termelhetünk vele. Kiválóan használhatjuk ezeket az eszközöket, ha spórolni akarunk a villanyszámlán, vagy ha a villamos hálózat nem áll rendelkezésre. De jó szolgálatot tehetnek az autósoknak, hajósoknak, kempingezőknek is.


26termék 126
26termék 126

Milyen napelemet javasolnak a hajómra, amelynek 100Ah-ás az akkumulátora?

Az optimális napelem-teljesítményt alapvetően nem az akkumulátor kapacitása határozza meg, hanem az energiaszükséglet. (Természetesen az akkumulátor kapacitása is fontos tényező, hiszen hiába termeli meg egy nagyteljesítményű napelem a sok energiát, ha azt nem képes az akkumulátor tárolni.) Ezért mindig először a hajó/lakókocsi/lakóautó általunk használt elektromos fogyasztóinak energiaigényét kell meghatározni és ehhez méretezni a napelemet és az akkumulátort.

Kiindulhatunk a tapasztalati tényekből is a napelemes rendszer kiválasztásakor: Általában egy ólom-, vagy ólomzselés akkumulátor a kapacitásának 2/3-át tudja leadni, ezután mondjuk azt, hogy lemerült. Ha tehát a gyakorlati tapasztalatunk az, hogy a 100Ah-ás akkumulátor 2 napig képes ellátni energiával a fogyasztókat és ezután merül le, akkor ez azt jelenti, hogy a napelemnek naponta az akkumulátor kapacitása 1/3-ának megfelelő energiát kell visszatáplálnia az akkuba. Egy 100Ah-ás akkumulátor esetén ez kb. 30...35 Ah naponta. Ezt nyári időszakban, napsütéses időben egy kb. 60Wp-os napelem tudja biztosítani.

Ugyanakkor például, ha egy elektromos motorral használjuk a horgászcsónakunkat úgy, hogy hetente egyszer megyünk ki a vízre és hat napig a hajó a kikötőben áll, de azt szeretnénk, hogy ezalatt a hat nap alatt feltöltse az akkumulátort, akkor elegendő egy 20Wp-os napelemet használnunk, ami napsütéses időben kb. 11Ah töltési kapacitással rendelkezik naponta. Így 6 nap alatt 66Ah töltést tud biztosítani az akkunak. Ha a hétvégén horgászni indulunk, akkor így nagy valószínűséggel egy teljesen feltöltött aksival indulhatunk el.

Ugyanakkor fölösleges lenne mondjuk egy 50Ah-ás akkumulátorhoz egy 120Wp-os napelemet használnunk, mert így a napelem által megtermelt energia nagy része kárba veszne, egy ekkora kapacitású akkumulátor ugyanis nem képes azt tárolni. Az ilyen teljesítményű napelemhez, amelynek napi töltési kapacitása akár 70...80Ah is lehet, legalább egy 130...150Ah akkumulátor szükséges. Ezzel már nemcsak a világítást, de akár TV-t, rádiót, számítógépet, sőt, naponta néhány percig még egy mikrohullámú sütőt is tudunk működtetni úgy, hogy a napelem pótolja a felhasznált villamos energiát.
 

Hogyan működnek a hajókhoz, lakókocsikhoz, kempingezéshez ajánlott napelemes rendszerek?

A napelem egy olyan eszköz, amely a Nap sugárzását elektromos árammá alakítja át a fényelektromos jelenség segítségével. A hajókon, lakókocsikban és minden olyan helyen, ahol az elektromos hálózat nem áll rendelkezésre, kiválóan használhatók a napelemek világításhoz és a hajó, lakókocsi elektromos fogyasztóinak működtetéséhez (pl. mosdó vízpumpája, TV, számítógép, stb.). Sok más helyen is hasznosan alkalmazhatók ezek a kisebb napelemes rendszerek: pl. úszó-házak, nomád kempingezés, weekendházak, vadász- és menedékházak, építkezési területek, lakó-konténerek, stb. elektromos energiaellátását is tudják biztosítani. (Teljesítménytől függően korlátozottan, vagy akár teljes körűen. A kisebb rendszerek általában a világításhoz és egy-két kisebb energiaigényű fogyasztó (TV, számítógép) működéséhez, de kiépíthetők olyan nagy rendszerek is, amelyek akár egy teljes családi ház energia-ellátását biztosítják - beleértve a légkondicionáló, hűtőgép, mosógép, stb. működtetését.

E rendszerek mindegyike úgy működik, hogy napközben a napelem segítségével begyűjtjük az energiát és azt akkumulátorokban tároljuk. Az akkumulátor biztosítja, hogy egyenletesen, igény szerint rendelkezésünkre álljon az elektromos energia - akkor is, ha éppen nem süt a Nap, vagy este, sötétben. Ezek a napelemes rendszerek tehát tulajdonképpen nagyteljesítményű akkumulátor-töltők, amelyek a Nap energiájából állítják elő az akkumulátor töltéséhez szükséges elektromos energiát. Nem kell mást tenni, mint megfelelően csatlakoztatni őket a hajó, lakókocsi saját akkumulátorához, de külön akkumulátorok (akár több is) használhatók. (Az 5W-os és 10W-os napelemek közvetlenül hozzákapcsolhatók - megfelelően - 34Ah-nál, illetve 70Ah-nál nagyobb kapacitású akkumulátorokhoz. Ha ennél kisebb kapacitású akkumulátorhoz csatlakoztatja, akkor napelemes töltésvezérlőt kell használni, egyébként az akkumulátor túltöltődhet és károsodhat! Minden esetben napelemes töltésvezérlőt kell használni minden 10W-nál nagyobb teljesítményű napelem esetén, egyébként az akkumulátor túltöltődhet és károsodhat!)

Fontos, hogy az enerigafogyasztásnak megfelelően válasszuk ki a napelemes rendszer teljesítményét - megfelelően méretezzük - hogy biztosan pótolni tudják napról-napra azt az energia-mennyiséget, amit felhasználunk a világítás és más elektromos fogyasztók használatával.

Ezek a napelemes rendszerek lehetnek fixen telepített (a hajó, lakókocsi, hétvégi ház tetején megfelelően elhelyezett és rögzített - rendszerek, vagy hordozhatók, amelyeket kiválóan lehet használni kempingezésnél, csónaktúrákon, "nomád" hétvégeken. Ezek a napelemes rendszerek megbízhatóan és környezetbarát módon biztosítják, hogy tábori körülmények között se kelljen lemondani olyan - számunkra fontos - kényelmi dolgokról, mint például a világítás, a kapcsolat a világgal, ami mind-mind energiát igényel.