Kérdésed van? Fordulj hozzánk bizalommal!

Információk   Üzletek   Elérhetőség 

Napelemes töltő

Bárhol is járjon -  a Balaton közepén, vagy a tenger végtelenjében - nem kell eldobnia elektromos energiával működő berendezéseit. Telefonálhat, fotózhat akár zenét is hallgathat bárhol, még ha nincs is a közelben konnektor. Csak süssön a Nap - és Ön használhatja minden készüléket a tüzes bolygó kimeríthetetlen energiáját hasznosítva. Az itt kínált berendezések a hajósok fontos eszközei.


1termék 11
1termék 11

Az igényeinek legmegfelelőbb A-solar napelemes töltő kiválasztásában segít ez a táblázat. Nézzük, milyen fontos kérdésekkel találkozhatunk:

Hogyan működnek a napelemes mobil töltők?

A mobil eszközök (telefonok, tabletek, játékkonzolok, zenelejátszók, stb.) akkumulátorainak kapacitása korlátozott, ezért - elsősorban intenzív használatkor - gyakran hamar lemerülnek. Ez nagyon bosszantó lehet, ha nincs lehetőség arra, hogy feltöltsék azokat - pl. napközben, utazáskor, vagy ha nem áll rendelkezésre villamos hálózat a töltéshez. Erre a problémára jelentenek ideális megoldást a napelemes mobil töltők. Ezek általában egy saját, nagy kapacitású akkumulátorral rendelkeznek, amely képes hosszú ideig tárolni az elektromos energiát. Tehát fontos, hogy ez - a mobil töltő saját beépített akkumulátora - mindig fel legyen töltve. Ha pedig a telefonunk, mobil eszközünk lemerül, akkor azt ehhez az energiaforráshoz kell csatlakoztatni, amely a tárolt energiát viszonylag rövid idő alatt (általában 2...3 óra) átadja a mobilnak, feltölti annak akkumulátorát és az továbbra is használható. Ekkor azonban a mobil töltő akkumulátora merül le, tehát azt ismét fel kell tölteni. Ilyenkor jön jól a napelem. A napelemes mobil töltők ugyanis saját napelemmel is rendelkeznek, így azt kihelyezve a napra, képes ismét feltölteni saját akkumulátorát. Ez általában hosszabb időt - 10...15 órát - is igénybe vehet, de optimális megoldás akkor, ha más energiaforrás nem áll rendelkezésre. A napelemes töltők tehát egyfajta tartalék akkumulátorként funkcionálnak a mobil eszközök számára - ha azok akkumulátora lemerül, akkor csatlakoztathatjuk a mobil töltőt, amely a tárolt energiával feltölti a mobilt. A napelemes töltőt pedig a Nap sugaraival, vagy - ha rendelkezésre áll - hálózatról, USB portról, stb. lehet ismét feltölteni.
Képesek-e a napelemes töltők használat közben is energiát biztosítani, vagy csak a készülék kikapcsolt állapotában használhatom azokat?

Igen, a napelemes töltőket a mobil eszköz (telefon, tablet, számítógép, stb.) használata közben is rá lehet azokra csatlakoztatni, ugyanúgy, mint a szokványos hálózati töltőket. Közben pedig a mobil készüléket lehet használni, ettől a napelemes töltő a háttérben tölteni fogja készülékünk akkumulátorát. Sőt, eközben a napelemes töltőt kitehetjük a napra, vagy rácsatlakoztathatjuk egy USB áramforrásra és a Nap sugaraival, vagy az USB-ről önmagát is tölteni fogja.
 

Sokféle napelemes töltő létezik. Hogyan válasszam ki a számomra legmegfelelőbbet?

A napelemes töltőket akkor lehet jól kihasználni, ha a tölteni kívánt mobil eszköz(ök)höz legalkalmasabb típust választja ki. Mire kell figyelni az optimális készülék kiválasztásakor? A legfontosabb paraméterek, amelyeket érdemes figyelembe venni, a következők:

1. A mobil készülék áramfelvétele
Egy egyszerű mobiltelefon sokkal kevesebb energiát fogyaszt, mint például egy okostelefon, vagy egy tablet. Utóbbiak energiaigénye attól is függ, hogy milyen alkalmazásokat használnak rajtuk - pl. az internethasználat, egyes játékok nagyobb mértékben terhelik a készülék akkumulátorát. A mobil eszközök saját akkumulátora minél nagyobb kapacitású, annál tovább képes energiával ellátni a mobil készüléket. Általánosságban elmondható, hogy ha a napelemes töltő saját akkumulátorának kapacitása (ezt általában mAh-ban adják meg) közel akkora - vagy inkább nagyobb - mint a tölteni kívánt legtöbb energiát igénylő mobil készüléké, akkor optimális a választás. Tehát pl. egy 800mAh-ás mobil töltő kiválóan használható egy egyszerűbb mobiltelefonhoz, vagy MP3 lejátszóhoz, de ha iPhone-t, vagy más okostelefonhoz szeretné használni, akkor legalább 1200...1500mAh-ás modellt válasszon. A játékkonzolok, tabletek még több energiát igényelnek - ezekhez legalább 2000...2500mAh-ás mobil töltő az ideális.
2. A napelem teljesítménye
Minél nagyobb teljesítményű a napelemes töltő napelem-cellája, annál gyorsabban tudja azt a Nap sugaraival feltölteni. A napelem minősége, teljesítménye tehát elsősorban a töltés idejét határozza meg. A napelemek teljesítményét általában Watt-ban, vagy - a töltőáramot meghatározva - mA-ban adják meg. Ha tehát a napelemes töltő beépített akkumulátora 5V-os, 1000mAh-ás, akkor egy 5V-os, 100mA-es (0,5W-os) napelem kb. 10...12 óra alatt tölti fel (feltéve, hogy a napelem működéséhez ideális feltételek állnak rendelkezésre - lásd fentebb). Ha ezt túl soknak tartjuk, akkor célszerű a töltőhöz kiegészítő napelemet is beszerezni. Ezek általában 2...4W-os napelem cellák. Tehát a fenti példánál maradva, az 1000mAh-ás mobil töltőnk akkumulátorát egy 2W-os napelemmel már akár 3...4 óra alatt is teljesen fel lehet tölteni.