Kérdésed van? Fordulj hozzánk bizalommal!

Információk     ÜzletekSzolgáltatások  Elérhetőség 

Armilláris gömb bronz, fa 22 cm VVL
Armilláris gömb bronz, fa 22 cm VVL
23 900 Ft

Armilláris gömb bronz, fa 22 cm VVL

Technikai adatok:

 

 

 

 

 

 

 

  • MÉRETE: 22 cm magas
  • ANYAGA: réz és rózsafa
  • CSOMAGOLÁS: biztonságos szállításra alkalmas kartondobozban forgalmazzuk.

 

  • TERMÉKLEÍRÁS: a gömb rózsafa talpon helyezkedik el. Különleges és esztétikus enteriőrkiegészítő. A csillagok feltérképezése egy ilyen eszközzel komoly szaktudást kíván, de leegyszerűsítve a következőképp zajlik: az egyik gyűrű a horizontot jelzi, és a földgolyó észak–déli felosztásáért felel. Egy másik gyűrű, a meridián merőleges a horizontra. A többi gyűrűt a hosszúsági és szélességi körök alapján rögzítik, és a gyűrűk középpontján egy bizonyos szögben mutat át a nomun: egy vékony fémrúd. Ha mindent helyesen állítottunk be, és éjszaka a nomun vonala mentén felpillantunk az égre, a rúdnak pontosan a Sarkcsillagra kell mutatnia.

 

  • TÖRTÉNETE: Az armilláris szféra, armilláris gömb az éggömb modellje. Latin neve: armilla, azaz karperec, karkötő. Az armilláris gömb körgyűrűkből álló csillagászati eszköz, melyet az ókorban és a középkorban használtak. Kr. e. 255-ben, Eratoszthenész, görög matematikus alkotta meg az első armilláris gömböt.
    A gyűrűk az éggömb egyes fő köreinek (ekvátor, ekliptika, horizont, meridián, térítőkörök és sarkkörök stb.) feleltek meg, s szögmérésre szolgáló skála beosztással látták el őket. A szerkezet központjában egy gömb foglalt helyet, amely eleinte a Földet, később a Napot demonstrálta. Segítségével valójában a központi bolygó körüli csillagok mozgását lehetett megfigyelni, modellezni. A középkor elején eltűnt Európából. Csak később jelent meg ismét az öreg kontinens tudományos életében, az arabok közvetítésével. Egyre tökéletesebb modelleket alkottak, és a reneszánsz korban az armilláris gömbök már a bölcsesség a tudás és a hatalom szimbólumai voltak. Kínában is építettek az armilláris gömbhöz hasonló szerkezetet, amely az asztrológia fejlődését szolgálta a Távol-Keleten.
    Az armilláris szférák a 18 19. században is népszerűek maradtak. A korábban általában drága fémből készült vagy fából összeállított egyedi darabok mintájára tömegesen készültek. Napjainkban dísztárgyként nagy népszerűségnek örvendenek.

 

Ajánljuk

Lakások, irodák, közösségi terek és bútorok exkluzív kiegészítője ez a különleges csillagászati dísztárgy.


 

 

Figyelem! A raktáron nem levő termékek ára a forint árfolyam ingadozása, a folyamatos árváltozások, és a kiszámíthatatlan szállítási költségek miatt csak tájékoztató jellegű. Készleten nem lévő termék rendelése esetén, kérem, egyeztessen budapesti üzletünkkel.

Cikkszám
RSS-1314B
Rendelésre
23 900 Ft
Adatok
Cikkszám:
RSS-1314B
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Hasonló termékek