Kérdésed van? Fordulj hozzánk bizalommal!

Információk     ÜzletekSzolgáltatások  Elérhetőség 

Deeper halradar kisokos

Hogyan működik a szonár

Ahhoz, hogy megértsük hogyan működik a halradar, tudnunk kell a szonár működését! A mi rövid kis oktatóanyagunk bemutatja: hogyan működik a szonár, megtanítunk az alapokra hogyan találd meg a halakat és megtanítunk egyéb hasznos trükkökre, hogy a használat még könnyebb legyen.

A SONAR rövidítése angolul annyit jelent, hogy: SOund NAvigation Ranging. Magyarul: hanggal való navigáció és felderítés. A szonár eszköz hanghullám impulzusokat küld le a vízen keresztül. Amikor ezek az impulzusok egy tárggyal ütköznek (mint pl. egy hal, vagy növényzet), ez visszaverődik a tárgyról a felszínre. A szonár leméri az utat lefelé és vissza. Ezt a módszert alkalmazzák a természetben a denevérek és a delfinek. Ezzel a módszerrel a radar megítéli a tárgy mélységét, amiről visszaverődött a hang.

Amikor a visszatért hangot veszi az eszköz, küld egy másik jelet. Mert a hanghullám kb. 1 mérföldet tesz meg másodpercenként, a szonár pedig több jelet tud küldeni másodpercenként. A Deeper PRO, Deeper PRO+ és Deeper CHIRP+ 15 impulzust küld másodpercenként. A visszatérő impulzusokat elektromos jelekké alakítja, és megjeleníti a meder mélységét, keménységét, és vízben levő dolgokat.

 

 

Négy dolgot meg kell jegyezni

A szonár kúp alakban vizsgál, nem vonalakban.

A görgő képernyő nem egy mozgó sonar (vagy sok hal).

Vastagabb vonalak és második szonár jelek jelentése: keményebb medrek.

Vedd észre a görbéket és halakat fogsz találni

1. A szonár tölcsér alakban vizsgál, nem pedig vonalakban

 

Amikor adatokat olvasunk ki a halkeresőnkből, azt képzeljük hogy az információ amit a képernyőn látunk, az közvetlenül a szonár alatt történik. A valóságban viszont a szonár szélesebb területet vizsgál. 

Így működik.

A szonár hangimpulzusokat küld ahhoz, hogy lokalizálja a tárgyakat. A hang hullámokban terjed, nem egyenes vonalakban, és ezek a hullámok tölcsér alakúvá válnak, egyre szélesebb és szélesebbé.

A legtöbb szonár irányítani tudja a hullámhossz szélességét és frekvenciáját. Ez nagyon fontos, hiszen különböző horgászathoz különböző keresési beállítás kell, hogy eredményes legyen a keresés.

Széles sugaras keresés (kb. 40° - 60°-os szögben) arra jó, hogy nagyobb területet pásztázzunk át, általános információkat szerezvén a mélységről és a mederszerkezetről, de a pontosság és a részletesség felületes. Ez többnyire alacson vízben ajánlott. Pl. 45 láb/13,7 m mélységnél 47 láb/14,3 átmérőjű területet fed le.

Keskeny sugaras keresésnél (kb. 10° - 20°-ig) pontosabb képet kapunk, kisebb területről. Ez jobb stratégia arra, ha pontosabban meg akarjuk határozni a horgászat és halak helyét. Ajánlott mélyebb vízekhez.

Egy másik tényező ami kapcsolódik a kereséshez, hogy bizonyos esetekben nem tudja érzékelni a tárgyakat, csak egy bizonyos pont alatt.

Ezt a felszínen található zavar okozhatja, ami elég jellemző az összes radarra. Ezek a zavarok közel a felszínhez visszavernek néhány hanghullámot, ezzel zavart keltvén a jelfeldolgozásban. Ezeket a visszaverődéseket több dolog is okozhatja: hullámzás, buborékok, sodrás és algák. Végeredményben túl sok a zaj felszínhez közel. Ezzel egy vakfolt keletkezik, amelyben nem tudjuk felsimerni a halakat.

A zavaros mértéke és a vakfolt mérete miatt csökkenthető a szonár frekvenciája. Szóval, ha Deeper PRO vagy PRO+-al rendelkezel és sok a vízfelszíni hordalék, akkor válts magasabb frekvenciára (Keskeny sugár, 290 kHz, 15°). Deeper START esetében a 120 kHz-es frekvencia azt jelenti, hogy a felszíni zavar 1 métert / 3,3 lábat is elérheti.

A CHIRP technológiának köszönhetően a Deeper CHIRP+ a lehető legkisebb felületi zaj és zavar mellett működik, a vízfelülettől számított 15 centiméteren is pontos mérést biztosítva.

Látható 2 különböző szituáció, ahol a felszíni zavar hatással van a szonár működésére - (ebben az esetben a zavar 1 méterig / 3,3 lábig terjed):

  1. A hal a zavaros rész alatt van. Ebben az esetben a szonár visszaverődés a halról elég erős ahhoz, hogy a halradar felismerje (ebben az esetben a Deeper halkereső, a Fish Deeper applikáció egy algoritmust használ, hogy kitalálja hogy halról van-e szó). A végeredményt (halat)  az applikáció kijelzi.
  2. A hal a zavaros részben van. Mivel a visszaverődés a halról és a zavarosról együtt érkezik, túl gyenge a jel, hogy a halradar ezt felismerje. Végeredmény: a halat nem jelzi az applikációban.

 

Miért számít ez …

 

Hal keresése

 

Ne gondoljuk azt, hogy az összes hal amit jelöl közvetlenül a radar alatt van. Helyette gondoljuk azt, hogy valahol a szétterjedt tölcsér területén lehet. És ne feledjük, hogy minnél mélyebben jelöli annál szélesebb területen lehet. Ha a hal sekélyen van, akkor valószínűleg a radarhoz közel helyezkedik el, főleg ha keskeny sugarat használunk.

Deeper Radar Tip: Amikor halra vadászunk, először használjuk a széles sugarat, hogy egy általános képet lássunk a területről, majd kapcsoljunk a keskeny sugárra és vizsgáljuk át a területet párszor, hogy megtaláljuk a megfelelő helyet.

Funkció és szerkezet megtalálás

 

Egy további pont, amit meg kell értenünk a vakfolt fogalma. A szonár először a meder alját vizsgálja, ez látható a képernyőd alján. De mikor a szonár tölcsére egy medertöréshez ér, amit a tölcsér nem észlel, azt vakfoltnak nevezzük. (lásd diagram.

Deeper Radar Tip

 keskeny sugár használatánál csökkentjük a vakfoltok kialakulásának esélyét a kijelzőn. Amikor medertörést vagy tárgyat találunk, a keskeny sugár segítségével vizsgáljuk át többször a területet.

2. A görgő képernyő nem egy mozgó szonár (vagy sok hal)

 

Fish Deeper Applikációban és egyéb más szonár kijelzi a képernyőn az adatokat, jobbról balra görgetve. A képernyő jobb szélén a legújabb eredményeket, bal oldalon a legrégebbi eredményeket mutatja. Ne feledd, hogy a képernyő folyamatosan görgeti az adatokat, mert a radar megállás nélkül küldi a jeleket.

Miért számít ez …

 

Hal keresése

 

Tipikus hiba, hogy amikor elemezzük az adatokat, akkor egy halat sok halnak lát a radar. Ez történik amikor bedobjuk a csalihalat, amely mozdulatlan (felfüggesztve) a vízben. Ha nem mozgatjuk a radart és a hal sem mozdul, akkor sok hal ikon jelenik meg a képernyőn. Ez teljesen természetes reakció, hogy örülünk és azt gondoljuk hogy 4-5 hatalmas szörnyeteg van alattunk. Igazából csak egy halat látunk, de a görgő képernyő folyamatos betöltése miatt látjuk többnek.

Deeper Radar Tip: Hogyha a görgő képernyőt néhezkesnek találjuk, kapcsoljuk be a Gyors letapogatás funkciót. (Beállítások - Szonár beállítás - Gyors letapogatás: Be) Úgy mint a Lékhorgászat kijelzőnél, a képernyő jobb oldalán jelenik meg. Ez egy élőképet mutat, de nem mozog a kép. Azt mutatja, ami a szonár alatt történik az adott pillanatban.

Funkció és szerkezet megtalálás

 

Képzeld el, hogy bedobod a radarodat és elkezded visszatekerni, hogy képet kapjál a meder szerkezetéről. Pár pillantra abbahagyod a tekerést, majd újra kezded. Utána visszanézed a keresésed és látsz egy folyamatos lejtőt, de egy szintben egy lapos résszel a közepén. Szóval, van egy lapos rész a víz mélyén?

A válasz: nem! Mert a képernyőd vízszintes tengelye az időt mutatja, nem a távolságot. A lapos rész amit látsz, az a rész amikor abbahagytad a tekerést. A radar folyamatosan keres és görgeti magát, emiatt úgy látszik, hogy az alja lapos, de ez nem így van.

Deeper Radar Tip: hogy elkerüljük ezt az esetet, tartsunk egy folyamatos sebességet, amikor kitekerjük a radart. Vagy használhatjuk a térkép funkciót csónakból vagy partról. Ezek GPS-t használnak, hogy medertérképet készítsenek, így nem jelent gondot a váltakozó sebesség kitekerésné.

3. Vastagabb vonalak és második szonár jelek jelentése: keményebb medrek

 

A radarod nem csak víz szerkezetét mutatja meg, hanem azt is hogy milyen kemény az aljzat. Így.

Radar nem csak a visszatérő jelek idejét méri, hanem a jelek erősségét is. Ennek segítségével határozza meg hogy milyen kemény vagy lágy a vízalatti tárgy. Lágy, alacsony sűrűségű tárgyak gyengébb jelet sugároznak, viszont a keményebb sűrűségű tárgyak erőssebb jelet sugároznak.

A radarod képernyője  a színek és fények segítségével megmutatja a tárgyak keménységét: minnél világosabb a szín (erős jel), annál keményebb a tárgy. Ez nagyon fontos, mikor az aljzatot vizsgáljuk.

Észrevehető, hogy a képernyő alja egyre vastagabb (kemény aljzat), és vékonyabb (lágy aljzat). Észrevehető az is, amikor a radar a második jelét küldi. Ebben az esetben annyira kemény az aljzat, hogy szonár sugara fel-le pattog és ezt a jelet veszi a radar.

Lágy aljzat

Példa a második aljathoz

Miért számít ez …

Hal keresése

 

A nyers adatok feldolgozásának megtanulása eredményesebb hal találást szül. Egy kis időt eltelik mire mestere leszel, de hosszútávon sok időt fogsz spórolni ezzel, mert tudni fogod hogy mi van a víz alatt.

Deeper Radar Tip: ha fejlődni szeretnél, fontos eljutnnod a "Tudom hol vannak a halak!"-tól a "Tudom miért vannak ott!"-ig. Találd meg a kapcsolatot a kemény aljzat (amit látsz) és a radar között (hol vannak általában a halak). Például, észrevehető hogy különböző szituációkban vagy évszakokban a kiszemelt fajok mindig ott lelhetők fel, ahol lágy az aljzat. Ennek segítségével sokkal több hal akad a horogra.

Funkció és szerkezet megtalálás

 

Ez a tényező nincs közvetlen hatással a hal megtalálásához. De érdekes lehet kutatni a kemény aljzatot és hal helyét. A kemény aljzatról összegyűjtött adatok tisztább képet adnak az egészről. Tudni a különbséget faágak és a sziklák, mocsaras és kemény aljzat között, alapvető ahhoz hogy megtaláljuk a megcélzott faj lelőhelyét.

Deeper Radar Tip: Mikor megtaláltál egy érdekes helyet, használd a keskeny szonár sugarat, hogy még részletesebb és pontosabb képet kapj a kemény aljzatról. Győződj meg róla, hogy a részletes nem pedig az alap képernyőt választottad a Fish Deeper Applikációban (bal oldali menüt válaszd), hogy lásd az aljzat keménységét.

4. Találd meg a görbéket és halat találsz

Kezdésnek nagyszerű dolog a hal ikonnal megtalálni a halakat, de a nyers adatokat használva pontosabban fel tudod majd ismerni a halat, illetve a hal méretét. Készen állsz arra, hogy kikapcsold a hal ikont és hogy keresd a görbéket/íveket.

A legtöbb esetben a halak ívekben jelennek meg a képernyőn. Ennek az oka nagyon egyszerű. Amikor egy hal keresztül úszik a szonár tölcsérén, a visszaverődő jel a tölcsér egyik szélétől, közepéből, másik szélétől verődik vissza. Így egy görbe vagy "ujjköröm" alak jelenik meg a kijelzőn.

A képen görbék jelentkeznek, melyek mozgó halakat jelentenek (vagy a radar mozgott felettük).

Ha a hal nem mozog, illetve a radar egy helyben álló halat "lát", egy vonalat látunk és nem görbéket.

Ha a hal a szonár tölcsér egy részén úszott át, úgy csak egy fél görbét vagy egy vékony vonal látszódik.

Ne feledd, hogy a mélység számít - mélyebben levő hal hosszú görbét vagy vonalat alkot, mert a szonár tölcsére ott szélesebb. Egy hatalmas hal a felszínhez közel, csak egy kicsi görbének vagy vonalnak tűnhet.

 

Ha a görbe vagy a vonal vastag, akkor nagy halat jelöl. Szóval gondolkozz függőlegesen, ne vízszintesen.

Az első kép egy tökéletes illusztráció. Ezek a nagy halak nem alkotnak egy teljes görbét, de a vonal elég vastag, tehát tudhatjuk azt, hogy nagy halról van szó.

Miért számít ez …

 

Hal keresése

 

A nyers adatok feldolgozásának megtanulása eredményesebb hal találást szül. Egy kis időt eltelik mire mestere leszel, de hosszútávon sok időt fogsz spórolni ezzel, mert tudni fogod hogy mi van a víz alatt.

Deeper Radar Tip: Kapcsold ki a hal ikont a Fish Deeper Applikációban (Bal kéz menü - Hal ikon), majd gondolkodj függőlegesen, ne vízszintesen. Keresd a vastag görbéket vagy félgörbéket, és ne figyeld azt milyen hosszúak ezek görbék/vonalak. Plusz, emlékezz a mélységre, ami hatással van a hosszúságra. Minnél hosszab a görbe/vonal, a hal annál mélyebben van. Ismételten, inkább fókuszálj a görbe/vonal vastagságára, ne a hosszúságára.

Funkció és szerkezet megtalálás

 

Tartsd a nyitva a szemed a hal görbéken/vonalakon és a halrajokon. Ezzel jobban megérted, hogy halat látsz vagy esetleg valami mást.