Elektromos hajó

Új szelek fújnak a vizeken. De most nem vitorlát dagasztanak.

 

Lassan a múlté a benzingőz, a lóerő dübörgés, és az ordító motorzaj? Itt azért még nem tartunk, de a környezetvédelem, és a racionális energiafelhasználás a hajózásban is helyet kér magának, a gyártók pedig gyorsan reagálnak. Az elmúlt években hihetetlen fejlődésen ment keresztül az akkumulátor-technológia, és a korábban csak  horgászcsónakokat mozgató kismotorok már komoly hajókat repítő energiabombává váltak.


Az új típusú akkumulátoroknak köszönhetően az elektromos meghajtású hajók nemcsak erősek és gyorsak lettek, - a továbbiakban látható videónál nyugodtan higgyen a szemének, tényleg vízisíelnek vele -, de lényegesen több időt is kint maradhatnak a vízen, köszönhetően a motorok kedvező fogyasztásának.

 

Szóval lehet, hogy lassan stílust váltunk és mégiscsak motoros hajós paradicsom lesz a Balaton?

 

Calistra program, 2018-2020.

A nagy sikerű Calandra jacht után, itt az ideje, hogy mi is megfeleljünk a kor kihívásainak, de elsősorban ügyfeleink igényeinek. 2018. tavaszán tervező asztalra került az elektromos utód, és Calistra néven elindult új hajóépítő projektünk. Az ötletbörzén napvilágra jött seregnyi variáció után a végleges változat egyre közelebb van a vízre kerüléshez. Egy olyan hajó debütál majd 2020. tavaszán a Budapesti Nemzetközi Hajókiállításon, amely egyedi szerkezeti elemeivel biztosít nagyfokú variálhatóságot a méretek tekintetében, letisztult, modern formavilága egyszerre ad esztétikai élményt és biztosít nagyfokú funkcionalitást. A végeredmény egy olyan modern külsejű hajó lesz, amely kecses formája ellenére hatalmas belső teret nyújt a hajózás bármely fajtájának, ergonómiailag gondosan megtervezett, meghajtásában pedig nemcsak erős, de csendes, környezetkímélő is.

Ütemezés: 

2018. február - április: tervek, makettek
2018. május - augusztus: siklófelületek prototípusa, tesztelése
2018. ősz - tél: a hajótest alsó részének legyártása
2019. tél - tavasz: belsőépítészet, meghajtó rendszer tervezése, fedélzet legyártása
2019. nyár: üres test vízrebocsátása, éles tesztek a vízen
2019. ősz - tél: tapasztalati változtatások végrehajtása, modularitás vizsgálata, belső építészet, kabin kialakítás
2020. március: Hivatalos bemutatkozás a Budapest Boatshow-n.

2021. tavasz: Sorozatgyártás elindítása

2021. ősz - tél: Az első, piaci értékesítésre szánt hajó elkészül

Persze mindenkiben felmerül a kérdés, mit lehet már látni a hajóból? Természetesen, mint minden műszaki fejlesztés esetén, nálunk is csak a végeredmény teljesen publikus, a hozzá vezető utat csak információ morzsákkal sejteti.

 

A projektről készült képeket ide kattinva tekintheti meg.

A Calistra hivatalos oldala IDE kattintva érhető el!

 

Ami biztos:

 

A létrejövő hajó egy sokoldalúságával több célnak megfelelő, olcsó bekerülési árú, és gazdaságosan üzemeltethető hajó, mely megfelel a környezetvédelmi előírásoknak, és az ezzel kapcsolatos társadalmi elvárásoknak, előre mutató környezetbarát üzemeltetésével pedig részese a fenntartható fejlődésnek.

 

 

A Calistra hajó kifejlesztése a Magyarország Kormánya és az Európai Unió támogatásával, a GINOP-2.1.7-15-2016-01547 K+F pályázat segítségével valósult meg.

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: