Kérdésed van? Fordulj hozzánk bizalommal!

Információk     ÜzletekSzolgáltatások  Elérhetőség 

Bovden, tartozékai

 

A gáz és irányváltó bovdenek rugalmas kábelek, amelyek mechanikus mozgást továbbítanak és olyan vezérlők működtetésére szolgálnak, mint a gázkar, és az irányváltó váltó a hajókon. Ezek a kábelek rozsdamentes acélból készült belső magvú drótból és egy külső burkolatból állnak, amely védi a belső magvat és rugalmasságot biztosít. A burkolat gyakran tartós anyagokból, mint például nylon vagy műanyag, készül.

Itt van néhány általános specifikáció és fontolóra veendő szempont a hajókon használt bovdenekkel kapcsolatban:

  1. Hossz: A vezérlőkábelek különböző hosszúságban érhetők el, hogy alkalmazkodjanak a különböző hajóméretekhez és konfigurációkhoz. Fontos pontosan lemérni a szükséges hosszt a megfelelő telepítés és funkcionalitás érdekében.

  2. Végcsatlakozók: A vezérlőkábeleknek különböző típusú végcsatlakozókkal kell rendelkezniük a vezérlő mechanizmushoz és a motorhoz való csatlakozáshoz. Ezek a csatlakozók lehetnek menetes dugók, szemvég vagy villa végűek. Fontos a megfelelő végcsatlakozók kiválasztása, amelyek kompatibilisek a konkrét motorral és vezérlőrendszerrel. Motor specifikus kábelek esetén gyakran a bovden bármilyen külön adapter nélkül is összeköthető a gázkarral.

  3. Kivitel: A vezérlőkábel minősége rendkívül fontos a tartósság és a megbízható működés szempontjából vízi környezetben. Olyan kábeleket keressen, amelyek rozsdamentes anyagokból készülnek, és úgy  tervezték, hogy ellenálljanak a sós víznek, az UV-sugárzásnak és más elemeknek.

  4. Sima működés: A sima és precíz vezérlés elengedhetetlen a hajó biztonságos és hatékony üzemeltetéséhez. Keressen olyan vezérlőkábeleket, amelyek alacsony súrlódású működést tesznek lehetővé, biztosítva, hogy a kezelőszervek zökkenőmentesen és pontosan reagáljanak.

    Kompatibilitás: Győződjön meg arról, hogy a kiválasztott vezérlőkábel kompatibilis a hajó motorjával és vezérlőrendszerével. A gyártók gyakran adnak útmutatást vagy kompatibilitási táblázatokat, amelyek segítenek kiválasztani a megfelelő kábelt az adott konfigurációhoz.

    Fontos, hogy konzultáljon egy műszaki szakemberrel, vagy olvassa el csónakja kézikönyvét a hajó motorjához és vezérlőrendszeréhez megfelelő vezérlőkábelekre vonatkozó konkrét ajánlásokért. Pontosabb és részletesebb információkat tudnak nyújtani a hajója speciális követelményei alapján.

Kínálatunkban a következő bovdenek szerepelnek:

1676 cikkszámú sorozat: C2 típusú bovden, YAMAHA, SUZUKI, HONDA, TOHATSU motorokhoz, 8-tól 15 láb hosszig.
1696 cikkszámú sorozat: C5 típusú bovden, MERCURY, MARINER, MERCRUISER motorokhoz, 8-tól 20 láb hosszig.
1709 cikkszámú sorozat: C8 típusú bovden, YAMAHA, SUZUKI, TOHATSU, HONDA kül-, és VOLVO belmotorokhoz, 5-től 24 láb hosszig.
1683 cikkszámú sorozat: C14 típusú bovden, OMC, JOHNSON, EVINRUDE motorokhoz, 8-tól 20 láb hosszig.

A bovdenek hosszát lábban adják meg, segítségként itt található egy átváltási táblázat. 

Figyelem, határérték esetén mindig a hosszabb bovdent válassza, és soha ne felejtse el beleszámolni a hosszba a kanyarulatok ívét. Ha túl hosszú a bovden, akár egy láb is elrejthető, de ha csak egy centiméterrel rövidebb, már nem fog üzemképesen működni a rendszer.

A gyakorlatban:

Válasszon egy helyet a távvezérlő panel felszereléséhez, úgy hogy azt kényelmes legyen kezelni, és semmi ne zavarja a fogantyúk és karok mozgását.
Mérje meg a távkar közepe és a fartükör közötti távolságot (B). Továbbá a fartükör oldalától a közepéig mért távolságot (egymotoros telepítés esetén), vagy az egyes motorok oldalától a hossztengelyig mért távolságot (A). Adjunk hozzá hurkonként 0,9 m-t ezeknek a hosszúságoknak az összegéhez, hogy a motor forgatásakor a kábelek ne törjenek meg kritikusan.
Kötélhossz méterben = (A + B) + 0,9 m.

Belmotoros hajók esetén a 0,9 m-es hurok nem kerül hozzáadásra, mivel a motor nem mozgatható.

Általában a távirányító kábel hosszát lábban adják meg, így a mérési eredményt megszorozzák 3,28-cal. A kapott értéket felfelé kerekítjük – így megkapjuk a szükséges kábelhosszt lábban.

Figyelem! Ha a távirányító kábelei túl hosszúak, nehéz lesz nulla állásban vezérelni a motort a vezérlőkábelek nagy holtjátéka miatt.

Méret átváltás

Láb -> Méter


5=1,53
6=1,83
7=2,14
8=2,44
9=2,75
10=3,05
11=3,36
12=3,66
13=3,97
14=4,27
15=4,59
16=4,88
17=5,19
18=5,49
19=5,80
20=6,10
21=6,41
22=6,72Hogyan állapítsuk meg a megfelelő kábelhosszúságot. Videó, sajnos csak angolul.