Kérdésed van? Fordulj hozzánk bizalommal!

Információk     ÜzletekSzolgáltatások  Elérhetőség 

Halradar

Milyen halradart válasszunk?

 Jó lesz-e nekem ez a halradar? Ez az a kérdés, mellyel minden halradar vásárló előbb-utóbb találkozik. Persze inkább előbb találkozzon, mert, noha folyamatosan csökkennek a készülék árak, egy rosszul sikerült választás hosszú időre elveszi az ember kedvét, hogy sokáig spórolt pénzét ismét ilyen beruházásra költse.

Elöljáróban szögezzük le rögtön, univerzális készülék nincsen. Olyan, amely egyaránt hatékony a Tisza-tó laposában, a bányató gödrében, tökéletesen vizsgálja a feneket, de azért nagy területen talál halat is nem létezik. Így egy halradar vásárlása mindenképpen kompromisszumot kell, hogy jelentsen. Néhány törvényszerűség, ami nélkül nincs döntés: Egy halradar legfontosabb ismérve, látószögének nagysága. A leggyakoribb modelleket figyelembe véve a következő méretekkel találkozhatunk: 9, 10, 16, 20, 24, 45, 60, 90, 150 fok. Mint ezekből az adatokból is kitűnik, nagyobb a variációk lehetősége az alacsonyabb értékeknél, és ez nem véletlen. A köztudattal ellentétben, nem a nagy látószögű radarok használhatók eredményesen, és ez, egy roppant egyszerű hasonlattal egyértelműsíthető is. A szonárok sugara pont úgy halad a víz alatt, mint a fény a levegőben, csak persze más frekvencián. Képzeljen el egy folyamatosan azonos teljesítménnyel világító izzót egy fókuszálható kézilámpában. Állítsa szűkre a fókuszt, és világítson meg vele egy pontot. Miután a fény legnagyobb része a kívánt kis területre esik, minden jól látható, az apróbb részletek is szemügyre vehetők. Ha ezek után tágítja a fókuszt, természetesen vele együtt nő a letapogatott terület nagysága is, ám a kép minősége rohamosan csökken, hiszen egyre kevesebb fény világítja meg az egyre nagyobb területet. Így lát a halradar is, de nála tovább csökken a hatékonyság esélye, mert amíg a fény esetén rögtön a letapogatott felületet látjuk, addig a halradar csöppnyi jeladójába vissza kell találni a visszaverődött sugaraknak, amiket majd digitalizált kép formájában a képernyőn elemezhetünk. Ráadásul a fizika törvényszerűségeinek megfelelően az egyenes irányban terjedő sugarak, a becsapódási szögüknek ellentétesen verődnek vissza, így még tovább csökken az észlelés esélye. Ha még tovább akarjuk rontani az esélyeinket, akkor azzal is számolnunk kell, hogy a letapogatott nagy terület képe, a halradar képernyőjének és felbontó képességének megfelelően, aránytalanul lekicsinyítve kerül megjelenítésre. Fentiekből tehát az optimális halradar a következőképpen néz ki: Látószöge minimális, képernyője maximális, felbontóképessége tökéletes. Ez persze meg nem ideális minden vízre, így marad a kompromisszum.

 

Segítségül néhány jó tanács:

  • Mindig kérje szakember segítségét a választáshoz.
  • Döntse el, milyen vízen horgászik a legtöbbet, és ahhoz válasszon készüléket.
  • A képernyőméret miatti torzítás kapcsán, fontos tudni a következő megközelítő adatokat: 45 fokos látószög esetén "lát" a radar egy akkora átmérőjű kört a vízfenekén (ami értelemszerűen tölcsérként szűkül a vízfelszínig), mint amekkora a víz mélysége. Ezzel arányosan változnak az adatok a látószög változásakor is, tehát a 20 fokos jeladó kb. a mélység felét, a 90 fokos a dupláját, a 150 fokos a közel három és félszeresét látja. Természetesen a fentiek szerint, a látószög növekedésével egyre kevesebb jel "talál" vissza, így rontva a radarozás hatékonyságát.
  • Gyakorlati tapasztalatok alapján a 45 foknál nagyobb látószög, már meglehetősen pontatlanná teszi a készülékeket.
  • Szánjon inkább több időt egy területszakasz átfésülésére. A kisebb látószögű készülékkel lehet, hogy többször át kell mennie egy fenékrész felett, de biztos, hogy a képernyőn valósághű ábrát fog kapni.
  • Ha ténylegesen a halakat keresi, inkább válasszon egy oldalra pásztázó készüléket.

Végül pedig ne csüggedjen, a készülék kiválasztása csak a kezdet volt. A dolgok java még csak ezután jön. Igaz, hogy minden készülékben beépített szimulátor található, és a kezelés java így már otthon is elsajátítható, de a lényeg a vízen van. Sok-sok óra tapasztalat után jut oda az ember, hogy magabiztosan, készüléke minden adottságát kihasználva tudja halradarját használni. De ez a gyakorlás már nem teher, senki sem bánja, hiszen az egész éppen erről szól.

Az alábbi táblázatban arról tájékozódhat, hogy az Ön által kiválasztott halradar, mekkora területet lát a víz fenekén. Soha ne feledje, hogy a nagyobb látószögű készülékek hiába fognak be nagy területet, a szétszóródó sugarak jelvesztesége miatt, a képernyőn megjelenített képadatok pontatlanabbak, így sokkal kevésbé megbízható információt kap. Ráadásul a képernyő mérete nem változik. Azaz hiába nő a megjeleníteni kívánt információ mennyisége, az a bemutatására szolgáló felület mérete miatt, a képet egyre inkább torzítja. A táblázatban feltüntetett értékek megközelítő pontosságúak. A letapogatott terület nagysága a mederbe érkező sugárkúp köralapjának átmérője. A számolt adatok az oldalsugár esetében is érvényesek, a vízszintes távolságokra számolva.

Különböző látószögű jeladók által letapogatott területek nagysága, különböző mélységekben
                                 
                                 
  Mélység  méterben   1   2   3   4   5   10    
Látószög                                
fokban                                
9       0,2   0,3   0,5   0,6   0,8   1,6    
10       0,2   0,3   0,5   0,7   0,9   1,7    
16       0,3   0,6   0,8   1,1   1,4   2,8    
18       0,3   0,6   0,9   1,3   1,6   3,2    
20       0,4   0,7   1,1   1,4   1,8   3,5    
24       0,4   0,8   1,3   1,7   2,1   4,2    
40       0,7   1,5   2,2   2,9   3,6   7,3    
45       0,8   1,7   2,5   3,3   4,1   8,3    
60       1,2   2,3   3,5   4,6   5,8   11,5    
90       2,0   4,0   6,0   8,0   10,0   20,0    
150       7,4   14,9   22,3   29,8   37,2   74,4    


Fontos információ, mielőtt a vásárlás mellett döntene:

A legnépszerűbb halradar márkák, az eladott darabszámok függvényében: Deeper, Humminbird, Lowrance, Bazer.

Az utóbbi időkben ugrásszerűen megszaporodott a különböző internetes aukciós portálokon hirdetett, gyanúsan olcsó halradarok száma. A készülékeket az USA-ból lehet megrendelni, és az eladó szerint ugyanazokat a modelleket kínálja, mint a hazai kereskedések. A saját olcsó árát a fórumokon pedig a hazai kereskedők mohóságával magyarázza. Oszlassunk el néhány félreértést. A halradarokat egész Európában, így Magyarországon is, közel egyforma áron lehet megvásárolni. A kis különbség, az eltérő adókból, és az esetleges magasabb szállítási költségből adódhat. Ezzel szemben az amerikai készülékek valóban olcsóbbak, aminek oka, hogy azok helyi mértékegységet (láb és Fahrenheit), nyelvet (csak angol) használnak, és nincs hozzájuk magyar nyelvű használati utasítás sem. Ezt a gyártó piacvédelmi okokból teszi. Ráadásul minden ezzel ellenkező híreszteléssel szemben, Európában nem lehet a jótállását érvényesíteni. Bármilyen esetleges meghibásodás esetén (gondoljunk az örök Murphy-re) azt vissza kell szállítani az USA-ba, és keresni valakit, aki a cserét intézi. Ígérni persze mindent lehet, de számon kérni 6 ezer km-ről, hát.... Szóval érdemes végig gondolni kinek mit ér a rizikó néhány ezer forintért. Persze egy komolyabb készülékért (mondjuk 1000 ezer ft felett) már elindulhat a fantáziánk a megtakarításon, de ha hozzáadjuk az értéknek megfelelő vámot, áfát, vámkezelési díjat és szállítási költséget, rögtön kiderül, nem a hazai forgalmazó a kapzsi, hanem az adóelkerülő szürke exportőr gátlástalan.Hol érdemes halradart vásárolni?

Természetesen csak szakkereskedésben. Ott, ahol értenek is hozzá, és a számunkra legmegfelelőbb készüléket, nem pedig az elfekvő raktárkészletet ajánlják. Ott, ahol a készülékekről nemcsak mesélnek, de be is mutatják azokat, ahol kézbe vehetjük, bekapcsolhatjuk, kipróbálhatjuk álmaink radarját, nemcsak egy katalógusból válogathatunk. A gyártók minden készülékbe szimulátor programot építenek be, pont azért, hogy ne a vízen derüljön ki az elhibázott vásárlás, hanem még az üzletben kiválaszthassuk az ideális modellt.

Természetesen ott, ahol él a személyes kontaktus lehetősége, és már a vásárlás pillanatában tudjuk, nemcsak akkor jöhetünk vissza bizalommal, ha újabb vásárlás ötlete merül fel bennünk, de akkor is szívesen látnak, ha gondunk van, vagy segítséget igénylünk. Végül pedig ott, ahol legjobb árakat kapjuk. Szóval próbáljanak ki minket.Hol és hogyan nem érdemes halradart vásárolni?

"Teherautóról leesett készüléket" túl olcsón, a pályaudvar parkolójában.
Számla nélkül olcsóbban.
Garancia nélkül, mert ez úgysem romlik el soha.
Ismeretlen, csak virtuális üzletet működtettető honlapról.

Humminbird, Lowrance, Deeper - halradarok profiknak.