Kérdésed van? Fordulj hozzánk bizalommal!

Információk     ÜzletekSzolgáltatások  Elérhetőség 

Elektromos csónakmotor

Milyen akkumulátort válasszak elektromos motoromhoz?

A legjobb akkumulátor kiválasztása a hajózás elektronikai eszközeinek táplálásához komoly dilemmát jelenthet.  A rendelkezésre álló számos lehetőség miatt könnyen összekeverheti a gyártók ajánlásait, specifikációit és azt, hogy mi számít igazán az akkumulátor kiválasztásánál.

Itt felvázoljuk, hogyan válasszuk ki a legjobb elektromos motor akkumulátorokat hajójához, könnyen érthető kifejezésekkel, hogy magabiztosan szállhasson ki a vízre.

Vízen használható akkumulátortípusok csónakmotorokhoz:

Az első dolog, amit észre fog venni az akkumulátorok kiválasztásakor, hogy hány opció áll rendelkezésre, és mik lehetnek az előnyei és hátrányai. A három leggyakoribb tengeri akkumulátor az ólomsav (néha nedves cellának is nevezik), az AGM vagy abszorbeált üvegszőnyeg és a Lítium-Vas-Foszfát (LiFePO4).

 

Ólom-sav akkuk

Így vagy úgy, minden akkumulátor kémiai reakciót alkalmaz elektromos energia létrehozására. Ennek legrégebbi és leggyakoribb példája az elárasztott ólom-savas akkumulátor. Ahogy a név is sugallja, az ólomlemezek ebben az akkumulátorban helyezkednek el, és savba merülnek (ezt néha elektrolitnak is nevezik).

Ezek az akkumulátorok a leggyakoribbak – és a legolcsóbbak – az összes akkumulátor opció közül. Könnyen rájuk találunk a nagyobb kereskedésekben, és az olcsóbb darabok könnyen megtalálhatók akár 25 – 30 ezer forintért, vagy kevesebbért.

Egy ilyen akkumulátor élettartama minimum 2-3 év, ami meghosszabbítható az elektrolit (sav) szintjének desztillált vízzel történő fenntartásával és szulfásodás gátló alkalmi használatával.

 

AGM (Absorbed Glass-Mat)

Az elmúlt években az AGM-akkumulátorok ára jelentősen csökkent, de még így is kétszer annyiba kerülnek, mint egy azonos méretű elárasztott ólom-savas akkumulátor. Az AGM akkumulátorok meghatározó jellemzője, hogy teljesen tömítettek, és folyékony sav helyett az AGM akkumulátorokban használt elektrolit „felszívódik” a benne lévő lemezekkel érintkező szőnyegekbe. Így viszonylag könnyebben szállíthatók a kiömlés veszélye nélkül.

Súly szempontjából az AGM akkumulátorok nagyjából egyenrangúak az elárasztott ólom-savas opciókkal, esetleg kicsivel nehezebbek.

Az AGM akkumulátorokat általában „karbantartásmentes” akkumulátoroknak nevezik, mivel zárt jellegük miatt nem szükséges fenntartani a savszintet bennük. Általában valamivel tovább tartanak, mint az elárasztott ólom-savas akkumulátorok, ha megfelelően karbantartják, mivel kisebb a valószínűsége annak, hogy a szulfásodás áldozatává váljanak. Az AGM akkumulátorokat azonban tartósabb negatív hatás érheti a teljes lemerülés után, mint az ólom-savas akkumulátorokat.

 

Lítium-vas-foszfát / lítium-ion / LiFePO4

Ha a közelmúltban járt az új elektromos motor akkumulátorok piacán, akkor észrevehetett néhány változást az elérhető kínálatban. A lítium-vas-foszfát (LiFePO4) tengeri akkumulátorok egyre elterjedtebbek a motorok, halradarok és egyéb tartozékok táplálására.

A lítium tengeri akkumulátorok messze a legdrágábbak a három elterjedt akkumulátortípus közül, de ahogy egyre több gyártó vezeti be a lítium opciókat, ezeknek az akkumulátortípusoknak az ára tovább csökken.

Ha hosszú távon szeretné megtartani csónakját és elektromos motorrendszerét, a lítium okos befektetésnek bizonyulhat. Egyes gyártók akár 10 éves garanciát is kínálnak, és stabil minőséget kapunk a teljes élettartam alatt, nem úgy mintha ugyanazon idő alatt többször kellene elárasztott akkumulátort vásárolni.

Lítium akkumulátorok

Bár a legtöbb pénztárcabarát horgász árkategóriáján kívül esik, a lítium csónakakkumulátorok fő előnye, hogy jelentősen csökkentik a súlyt a többi akkumulátortípushoz képest, ami segíthet abban, hogy csónakja fürgébb és gyorsabb legyen, erőteljesen növelve a csúcssebességet. Ezek az akkumulátortípusok arról is ismertek, hogy hosszabb ideig képesek magasabb feszültségszintet leadni, és több évvel tovább bírják, mint a hagyományos akkumulátortípusok.

Előfordulhat, hogy a horgászok nehezen tudják megállapítani motorjaik és töltőik lítium akkumulátorokkal való kompatibilitását, ezért fontos megjegyezni, hogy egyes lítium akkumulátoroknak speciális töltési szükségleteik vannak. Javasoljuk, hogy vegye fel a kapcsolatot az akkumulátor gyártójával, és ellenőrizze, hogy a lítium akkumulátor kompatibilis-e az AGM vagy Lítium töltési profilokkal.

 

Mélyciklusú tengeri akkumulátorok

Fontos megjegyezni, hogy függetlenül attól, hogy milyen típusú akkumulátort választ, meg kell győződnie arról, hogy „mély ciklusú” akkumulátort talál. Ez egyértelműen fel lesz tüntetve, és valójában csak annyit jelent, hogy az akkumulátort kisebb mennyiségű energia felhasználására tervezték. A mély ciklus alternatívája egy általános indítóakkumulátor lesz – ezeket úgy tervezték, hogy egyszerre sok energiát használjanak fel, például amikor az önindítót meg kell forgatni az autó motorjának megfordításához. Ezek az akkumulátortípusok gyakran megtalálhatók a tengeri alkalmazásokban is, de általában külső motorok és kiegészítő kiegészítők indítására használják.

A „mély ciklus” nem olyan terminológia, amellyel mindig találkozik, amikor lítium tengeri akkumulátorokat vásárol, de lényegében az összes LiFePO4 akkumulátort úgy tervezték, hogy így működjön.

  

Használhatok kettős célú tengeri akkumulátort a motoromhoz?

Egy másik akkumulátortípus, amelyet keresése során találhat, egy hibrid indító/mélyciklusú akkumulátor, amelyet általában „kettős célú” vagy „kétcélú mélyciklusú” akkumulátornak neveznek. Felmerülhet a kérdés, hogy ezek az akkumulátortípusok alkalmasak-e az Ön motorjához, és a rövid válasz igen.

A kettős célú akkumulátorok tartalékkapacitással rendelkeznek a tartozékok hosszú távú meghajtására, valamint a külső motorok indításához szükséges indító áramerősséggel.

Fontos megjegyzés: ha egy 24 vagy 36 voltos motoros rendszert táplál, nem ajánlott egyetlen 24 vagy 36 voltos akkumulátort indító akkumulátorként használni, mivel az egyenetlenül és idővel áramot vehet fel a rendszerből, és ez az akkumulátor károsodásához vezethet.

Amperóra besorolás

Az Amper-óra besorolás egy másik szempont és módszer a hasonló tengeri akkumulátortípusok összehasonlítására. Ez az a besorolás, amellyel megmondják a fogyasztóknak, hogy egy akkumulátor mennyi áramerősséget tud biztosítani pontosan egy órán keresztül. Másképpen mondva, az Amper-Hour besorolás azt jelenti, hogy az akkumulátor mennyi ideig képes fenntartani a töltést, miközben adott ampert ad ki.

A 100 amperórás névleges teljesítményű, 20 amperes motort tápláló akkumulátor esetén az akkumulátor 5 órát bír ki, ha folyamatosan működik (100 amperórás akkumulátor / 20 amper használv = 5 óra üzemidő).

A Minn Kota pergetőmotor bármilyen ólom-savas, mélyciklusú, 12 voltos tengeri akkumulátorral/akkumulátorral működik. A legjobb eredmény elérése érdekében használjon mélyciklusú, legalább 110 amperórás, általában 27-es vagy magasabb szintű tengeri akkumulátort. Ha nem érhető el az amperóra-besorolás, válasszon mélyciklusú akkumulátort, legalább 180 perces tartalékkapacitással.

 Tippek az elektromos motor akkumulátorának kiválasztásához

A megfelelő akkumulátorok megtalálása a horgászcsónakhoz nehéz feladat lehet, de ha a megfelelő információkkal van felvértezve, ez nem így lesz. Az alábbiakban felsorolunk néhány további irányelvet a trolling motor teljesítményére vonatkozóan, amelyek segítenek megbizonyosodhat arról, hogy tiszta, biztonságos energiát tud adni a motornak.

 Az akkumulátor típusa és a csoport mérete

Válassza ki azt az akkumulátortípust és csoportméretet, amely a legjobban megfelel a költségvetésének, a teljesítményigényének és a helykorlátozásnak.

Ne keverje össze az akkumulátortípusokat 24 vagy 36 voltos rendszerekben (azaz ne csatlakoztasson ólom-savat és lítiumot sorba, hogy 24 voltos rendszert hozzon létre)

Akkumulátor kapacitása - Amper óra besorolás:

Javasoljuk, hogy válasszon egy 12 voltos mélyciklusú tengeri akkumulátort, legalább 110 amperórás névleges teljesítménnyel. Általában 27-es vagy nagyobb méretű.

Minél magasabb az amperóra besorolás, annál több üzemidőt kap motorja.

Ha nem áll rendelkezésre amperóra-besorolás, válasszon mélyciklusú akkumulátort, legalább 180 perces tartalékkapacitással.

Mélyciklusú akkumulátorok:

Nem számít, milyen típusú akkumulátort választ, ügyeljen arra, hogy „mély ciklusú” akkumulátorról legyen szó.

Lítium tengeri akkumulátorok vásárlásakor előfordulhat, hogy nem látja a „Deep Cycle” feliratot, de lényegében minden LiFePO4 akkumulátort úgy terveztek, hogy így működjön.

 Indító akkumulátorok:

Az indítóakkumulátor nem alkalmas elektromos pergetőmotorokhoz, mert a külső motor beindításához a gyors, erős erőkifejtésre összpontosítanak, szemben a pergetőmotoros használatnál domináló hosszan tartó erővel.

Javasoljuk, hogy különálló mélyciklusú tengeri akkumulátorokat használjon pergetőmotorjához.

 

Elektromos csónakmotor helyes felszerelése: